diumenge, 19 de setembre del 2010

Rosa Portolà: pregonera de la Festa Major de Corró d'Avall (Les Franqueses del Vallès)

El passat divendres va començar la Festa Major de Corró d'Avall, un dels pobles que formen el municipi de Les Franqueses del Vallès.

De fet, no existeix el poble de Les Franqueses, és "simplement" la unió de 4 pobles històrics (Corró d'Amunt, Corró d'Avall, Llerona i Marata) i un barri nascut de la immigració en els anys 60.

Tanmateix, de sempre s'ha confòs Corró d'Avall amb Les Franqueses, i, per extensió, la Festa Major de Corró d'Avall és considerada la Festa Major de Les Franqueses, fet que no impedeix que els altres pobles i Bellavista tinguin les seves pròpies Festes Majors.

Ja fa alguns anys que la Comissió de Festa Major de Corró d'Avall va decidir renunciar a personatges famosos per fer el pregó. Es va decidir que enlloc d'escollir gent coneguda (però que no eren del municipi), era millor fer pregoner/a a algú que coneix i és conegut al poble i tot el municipi de Les Franqueses.

El pregoner de l'any passat va ser el Dr. Ramon Velayos, tota una "institució" al municipi.

Enguany la pregonera ha estat la Rosa Portolà i Pruna... la meva mare! ;-)



(Ajuntament de Les Franqueses del Vallès, una autèntica joia d'estil modernista)

Rosa Portolà ha estat 25 anys treballant com a treballadora familiar a Les Franqueses del Vallès.

De fet, va ser una de les persones "fundadores" de l'equip de Benestar Social de l'Ajuntament, això era en el llunyà any 1982, és a dir, quan pocs ajuntaments prestaven aquests tipus de serveis.

Des de llavors han passat moltes anècdotes, molts bons moments i alguns de no tant bons, molts companys, diferents equips de govern... però sobretot el que hi ha hagut ha estat una clara decisió d'intentar ajudar a les persones més necessitades, sense cap distinció.

Suposo que per aquest motiu la Comissió de Festa Major de Corró d'Avall va creure oportú escollir a Rosa Portolà com a pregonera d'enguany.

Tot seguit us transcric el pregó que va llegir, un pregó senzill però emotiu i, com no podia ser d'una altra manera, un pregó centrat en la pròpia festa i en les tasques de l'Àrea de Benestar Social.

Per cert, un pregó que, com és habitual, estava previst llegir-lo el divendres, a l'inici de la Festa Major, però per culpa de la pluja es va haver d'ajornar fins al dissabte.


Pregó de Festa Major de Corró d'Avall 2010

Benvolguda gent de Corró d'Avall,

Un any més ens tornem a trobar per celebrar la Festa Major.

Ja fa temps que a mi també em sembla que aquesta festa és una mica la Festa Major de tots els franquesins i franquesines, ja que la primera de l'estiu és la de Bellavista, després al juliol, molt juntetes, les de Marata i Corró d'Amunt, al 8 de setembre la de Llerona, i en acabar quasi l'estiu, la de Corró d'Avall.

Crec que aquesta festa és la que aglutina a totes. No en va, estem començant a celebrar-ho, aquí, a l'Ajuntament, que és la casa de tots i totes.

I parlant de Festa Major, voldria fer el meu petit homenatge a les nostres mares i àvies, persones tant importants durant aquests dies: els seus arrossos, els seus rostits... pensem que per oferir tant bona taula, abans havien criat, engreixat i escorxat els pollastres, conills, ànecs i oques.

En canvi, nosaltres ara anem al Súper i, si volem, tot és a punt per menjar.

Què faríem sense les àvies i les mares que s'han desvetllat per acotxar-nos quan estàvem malalts, que ens han alimentat, que han conduït el pes de la llar i la família per tal que tots tiréssim endavant ?

Pensem també en nosaltres, els avis i àvies d'ara que cuidem néts i nétes, preparem àpats i fem encàrrecs variats per tal que els nostres fills puguin treballar tots dos [membres de la parella] i tot els sigui una mica més fàcil que a nosaltres. Però, sincerament, la veritat és que estem més que satisfets de tenir gent menuda al nostre voltant.

Tornant a la festa... quan jo tenia 7 ó 8 anys, la meva família per la Festa Major de Corró d'Avall baixava un dia sopar a Can Vila, i després a l'envelat a ballar, i tot seguit, en acabar el ball, quasi sempre... apa!, cap a Llerona a peu, que demà és "Sant Tornem-hi!".

Ara la festa és pensada per sortir al carrer, és més participativa, té un programa ple d'activitats: a Can Ganduxer, al Passeig, a les places de l'Ajuntament, de Can Font, a l'Espolsada. Encara que alguns enyorem una mica, o força, aquell envelat d'antenes, cordes, roba i flors de paper.

Per sort, Corró d'Avall té un grapat de gent jove que s'organitza molt bé, sense oblidar-nos en absolut de tots els més grans que els acompanyen i els han mostrat el camí per fer una bona festa. Han donat, amb generositat, moltes hores personals per tal que la Festa Major sigui MAJOR de veritat!

Ara voldria parlar-vos una mica de Benestar Social, l'Àrea on he treballat durant 25 anys. A principis de 1982 es posa en marxa el servei, amb una assistent social a mitja jornada. I a finals d'any, al novembre, s'incorpora una treballadora familiar també a mitja jornada, una servidora.

Les Franqueses, llavors, tenia uns 8.000 habitants. mireu com ha canviat!

Ara en som 18.645 i actualment Benestar Social disposa d'un equip de 12 professionals que vetllen per millorar la qualitat de vida i l'atenció a les persones i famílies del municipi.

Sempre he donat molta importància a la feina d'organitzar una casa; per això, estudiant, en vaig fer la meva professió. Durant aquest anys he tingut l'oportunitat de poder ajudar a les persones que per l'edat, per falta de família o per d'altres motius necessitaven ajut.

D'aquests 25 anys us en podria explicar moltes anècdotes, algunes no serien massa alegres, potser poc adients per començar una festa major. Però sí que totes són una realitat, la del dia a dia de les persones que passen alguna dificultat i obtenen el suport que es mereixen.

Així, des de l'equip, hem pogut donar suport a la gent gran, acompanyar a famílies amb alguna o vàries dificultats, redreçar l'economia, elaborar dietes específiques, acompanyar a mares de famílies nombroses... Recordo una família de trigèmins, molt petitons, on feien falta mans per atendre'ls a tots.

També recordo a una noia africana embarassada que vaig acompanyar-la a vàries visites a l'Hospital Clínic, havia tingut dos embarassos fallits; després de tot el seguiment li deien que tot estava bé, que la criatura naixeria al setembre, però ella deia que naixeria a l'agost. A primers de setembre vaig anar a casa seva per tal d'acompanyar-la a Barcelona a la que havia de ser la seva darrera visita... i oh!, sorpresa!, el nen ja era al bressol, un nen preciós com un bombonet de xocolata.

També hem tingut moments més lúdics i creatius del que guardo veritables bons records: els tallers de memòria, els grups de conversa, les sortides d'excursió on hem compartit tant bones vivències...

Abans d'acomiador-me no voldria deixar de referir-me al Quart Cinturó.

L'amenaça incerta avui ja és una realitat que trinxarà el nostre patrimoni paisatgísti, el nucli urbà de Llerona i el seu Consell de Poble, la Riera de Carbonell, entre d'altres indrets... impactant visualment i acústicament per sempre en les nostres vides.

No volem aquest llegat, no volem un territori desmembrat com l'herència pels nostres veïns i fills.

Autoritats: jo voldria fer un prec: Cal que us uniu per fer front a aquesta realitat que tenim al davant i, si-us-plau, no us baralleu més que queda molt lleig, molt lleig!

Gràcies a tothom per ser aquí, que la gresca d'aquests dies ens carregui bé les piles i així encarem com a mínim un any més.

BONA FESTA MAJOR!!

VISCA CORRÓ D'AVALL!!



No cal dir-vos que la família estàvem allà, tots amb càmeres de vídeo o de fotos... fins i tot el meu petit Joan, de només 2 setmanes de vida, hi era ;-)

Tots ens vam sentir molt orgullosos de la nostra mare/iaia, no n'hi havia per menys...




La imatge de l'Ajuntament l'he obtingut de Wikimedia Commons.


Enllaços relacionats:

1 comentari:

ahmed ha dit...

ومضادات النمل الأبيض في الدمام اتصل بنا عزيزي العميل تحصل على الخدمة التي تم التعاقد معنا لضمان حقك و عدم وجود أي حشرات ومتابعة دورية من شركتنا.شركة مكافحة النمل الابيض
شركة مكافحة النمل الابيض بالخرج
شركة مكافحة حشرات بالخرج
شركة رش مبيدات بالخرج