dimarts, 17 de maig del 2011

#Hack4Europe! BCN en el Museu Picasso (8 i 9 de juny)

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

Quan tot just fa escasos dies de la celebració de la segona edició del concurs Abredatos, m'assabento d'un altre concurs d'aplicacions a partir d'informació pública.

Es tracta del Hack4Europe!, un concurs organitzat per Europeana: un projecte de la Unió Europea que té per objectiu fer accessible al públic el patrimoni cultural i científic d'Europa.

Europeana té la seu a la Biblioteca Nacional dels Països Baixos, la Koninklijke Bibliotheek, i està supervisada per l'Europeana Foundation. Actualment conté dades sobre pintures, música, pel·lícules i llibres de galeries, biblioteques, arxius i museus d'arreu d'Europa.

Així doncs, es poden trobar idees i inspiració entre els més de 15 milions d'ítems que ofereix Europeana. Aquests objectes inclouen:
  • Imatges: Pintures, dibuixos, mapes, fotografies i imatges d’objectes de museu.
  • Textos: Llibres, periòdics, cartes, diaris i documents d'arxiu.
  • Sons: Música i paraula parlada dels cilindres, cintes, discos i emissions de ràdio.
  • Vídeos: Pel·lícules, noticiaris i emissions de TV.
Al voltant de 1.500 institucions contribueixen a Europeana. Noms reconeguts com la British Library de Londres, el Rijksmuseum d'Amsterdam, el Louvre de París i el Museu Picasso de Barcelona al costat d'organitzacions més petites - però també molt interessants - d'arreu d'Europa.

Per tot plegat, Europeana és una iniciativa molt interessant per tothom que vulgui dades culturals, (en el sentit més ampli de la paraula 'dades').

De fet, crec que no m'equivoco si dic que Europeana és el gran portal OpenData cultural d'àmbit europeu.



La setmana del 6 al 12 de juny Europeana organitza el Hack4Europe!, un concurs de creació d'aplicacions basades en les dades culturals que alberga.

Aquest concurs es fa presencialment en 4 ciutats europees: Londres, Barcelona, Poznan i Estocolm, amb l'objectiu d'explorar el potencial d'aquestes dades culturals per a la creació d'aplicacions que fomentin el creixement social i econòmic d'Europa.

El concurs està obert a tots els desenvolupadors que hi estiguin interessats, només cal que s'hi inscriguin, l'organització es fa càrrec de totes les despeses, incloses les de transport, les dietes i l'allotjament.

No és per casualitat l'elecció d'aquestes 4 ciutats, a part d'albergar institucions que participen a Europeana, estan geogràficament distanciades de tal manera que qualsevol desenvolupador europeu li "toca" una ciutat, per exemple, en el cas de Barcelona l'entitat que acull aquest concurs és el Museu Picasso i agruparà a tots els desenvolupadors del sud d'Europa que hi estiguin interessats.

Les millors iniciatives seran premiades i, a més, els quatre finalistes - entenc que un per ciutat - seran convidats a l'Assemblea de l'Agenda Digital els dies 16 i 17 de juny a Brussel·les, on la Comissària Neelie Kroes premiarà als guanyadors.

Sincerament, crec que és una molt bona iniciativa que, a més, no suposa cap càrrega econòmica pels interessats, (excepte la de demanar dos dies de festa de les feines respectives :)

A més, també es tot un repte professional pel gran volum de dades disponibles, la varietat de formats i en alguns casos fins i tot hi ha dades enllaçades (LinkedData). També cal tenir en compte que es permet creuar aquestes dades amb d'altres dades públiques, com per exemple, les que proporciona el Portal OpenData de l'Ajuntament de Barcelona o el Portal Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya, entre moltes altres fonts d'informació.

En el cas de l'edició del sud d'Europa, el concurs es realitzarà els propers 8 i 9 de juny en, tal com us deia, les instal·lacions del Museu Picasso.

No perdeu aquesta oportunitat!

PD: Si necessiteu més informació no dubteu en demanar-me-la.


Enllaços relacionats: